Det kan godt synes, som om der går lang tid, fra din baby begynder at smile og række ud efter ting, og til du hører de første forståelige ord.
De fleste børn begynder at bruge fagter – en slags selvopfundet tegnsprog – inden de lærer at tale.
De peger på en skefuld mad eller et stykke legetøj, eller de rører ved deres øre, når de ser en kanin i en bog.
Hvad nu, hvis vi begyndte at bruge et egentligt baby tegnsprog – hvad ville det betyde?
Hvad kan vi opnå med baby tegnsprog?
Hvis du nogensinde har besøgt et land, hvor du ikke taler sproget, ved du, hvor frustrerende det kan være ikke at blive forstået.
Det er den samme fornemmelse, din baby har, når du ikke forstår hans eller hendes pludrende lyde.
Ffrustration kan give sig udslag i raserianfald og gråd.
Frustrationen går begge veje, for der er ikke den nye mor, der ikke har kæmpet for at finde ud af, hvorfor hendes baby græder. Er det mad? Er bleen våd? Er barnet sygt?
Barnets udvikling skal have lov at tage den tid, den tager, men hvad nu hvis vi kunne forbedre kommunikationen mellem jer, indtil dit barn er klart til at udtale tydelige ord?
Bedre forståelse giver mere fred og glæde i hjemmet. Derudover finder dit barn også ud af, at det betyder, hvad han/hun ”siger”, hvilket allerede i den tidlig alder begynder at opbygge barnets selvtillid.
Derudover viser forskning, at børn, der har brugt baby tegnsprog, har et større ordforråd i to-årsalderen – så det stimulerer også barnet til at lære.
Så hvorfor ikke prøve at sætte det hele lidt i system, så dit barn føler sig forstået lige fra starten?
Hvordan laver vi et baby tegnsprog?
Hvis I gerne vil prøve at kommunikere med jeres baby med jeres eget baby tegnsprog, er her nogle gode råd om, hvordan I kommer i gang:
- Start tidligt – så snart jeres baby viser interesse i at kommunikere, og senest omkring de 8 måneder.
- Brug de udtryk og fagter, der falder jer mest naturlig. Det er for de fleste nærliggende at gnide maven for ”sulten”, folde hænderne og lægge kinden på dem for ”søvnig” og f.eks. klø sig under armene for ”abe”.
- Lav tegn for de ting, jeres barn har brug for til at udtrykke følelser og lege med, f.eks. når I ”læser” en bog sammen.
- Vær konsekvente, så I ikke forvirrer barnet (eller jer selv).
- Husk at sige ordet eller ordene samtidig med tegnet. På den måde begynder jeres barn allerede tidligt at forstå de talte ord og kæde dem sammen med deres mening.
- Hvis jeres barn laver sine egne tegn, så brug dem i stedet. Det er på barnets præmisser, når vi laver baby tegnsprog.
- Lad være med at jage eller blive stresset, hvis ikke jeres barn begynder at signalere tilbage med det samme. Ting tager tid, og det kan være både sjovt og udviklende at prøve sig frem med tegnsprog.
Selv I måske ikke synes, det er en god ide med baby tegnsprog, er der masser af måder, I kan kommunikere med jeres barn på – og masser af andre signaler, I kan læse.
Så det er et personligt valg, om I vil prøve med et egentligt baby tegnsprog, eller om I spændt venter på det første ”Mama” eller ”Dada”.