Blodmangel, eller anæmi, er noget, mange har hørt om.
Du ved måske, at det ikke betyder mangel på blod som sådan, men en nedsat mængde af røde blodlegemer i blodet.
Når niveauet af røde blodlegemer er lavt, bærer blodet ikke så meget ilt med rundt. Og det kan give diverse symptomer, nogle mere alvorlige end andre.
Men hvilken rolle spiller det under graviditet? Og hvad kan vi gøre ved det?
Det ser vi nærmere på her.
Hvorfor kan jeg få blodmangel under graviditet?
Blodets rolle er bl.a. at transportere ilt rundt til kroppens celler. Cellerne bruger ilten til at forbrænde sukkerstoffer og fedt, hvilket giver energi.
Det er de røde blodlegemer, der opsamler ilten i dine lunger og transporterer den til cellerne. Hvis du har for få røde blodlegemer, får din krop populært sagt for lidt ilt transporteret rundt, og det kan give symptomer i form af træthed, svimmelhed og endda åndenød.
Når du er gravid, er det din krops opgave at supplere din baby med næringsstoffer, og derfor øges blodmængden. Det er dog mest plasma, der øges, så proportionelt indeholder dit blod en mindre koncentration af røde blodlegemer.
Jernmangel kan være en årsag til blodmangel, og da det er dig der forsyner fosteret og moderkagen med jern, skal der ekstra meget jern til. Derfor anbefales gravide at tage tilskud af jern fra 10. graviditetsuge.
Vær opmærksom på, at der også kræves blandt andet B12 vitamin, folsyre og andre næringsstoffer for at danne røde blodlegemer.
Du kan risikere at få blodmangel, hvis du bliver smittet med lussingesyge, mens du er gravid.
Hvad sker der, hvis jeg får blodmangel under graviditet?
Det første, du mærker til det, hvis du får blodmangel under graviditeten, er som regel træthed. Du er måske også mere bleg end normalt, har hovedpine eller er ofte svimmel.
Hvis du synes, at du er usædvanligt træt og begynder at lide af hjertebanken og åndenød, bør du gå til din læge. Lægen kan undersøge dit blod for røde blodlegemer ved hjælp af en blodprøve.
Hvis du lider af blodmangel, er det selvfølgelig vigtigt at finde ud af, hvad årsagen er. Hvis lægen vurderer, at du får for lidt jern kan du justere med kost og tilskud.
Vælg et jerntilskud med letoptageligt jern, så jernen bliver optaget fra tarmen og sendt ud i kroppen, hvor det skal gøre gavn.
I meget svære tilfælde, typisk hvor blodmangelen skyldes en arvelig sygdom, kan lægen vælge at anbefale blodtransfusioner, så der tilføres ekstra røde blodlegemer.