Studier påviser, at flere og flere danske mænd har forringet eller ligefrem dårlig sædkvalitet. Faktisk har en ud af fire danske mænd en sædkvalitet, der er lavere, end den burde være.
Dårlig sædkvalitet betyder selvfølgelig risiko for infertilitet. Og derfor har denne uheldige tendens stor betydning på både familie- og samfundsniveau.
Men hvad kan der ligge bag, og er der noget, en mand kan gøre for at forbedre sin sædkvalitet, så han har større chance for at blive far?
Læs mere om det her.
Hvilke årsager kan der være til dårlig sædkvalitet?
Af generelle årsager til dårlig sædkvalitet kan nævnes genetiske defekter, hormonsygdomme og medicinsk behandling, f.eks. kemoterapi.
Men hvorfor er der så en stigende tendens til forringet sædkvalitet? Hvad har ændret sig?
Nogle medicinske undersøgelser peger på faktorer som mødres kostvaner, rygning og vægt. Med andre ord, et drengebarn født af en overvægtig mor kan være mere udsat.
Mandens vægt – både overvægt og undervægt – spiller også en rolle, og fedme og andre vægtforstyrrelser er et stigende problem i hele den vestlige verden.
Men også påvirkninger udefra anses som bærende en del af skylden. Visse kemikalier, som parabener, kemiske UV-filtre og Bisphenol A, har dokumenteret østrogen virkning.
Og så er der stoffer, der er decideret anti-androgene, herunder de forkætrede phthalater. Der er også forskning, der konkluderer, at nitritter og nitrater forstyrrer hormonbalancen.
Så vores nære kontakt med en række hormonforstyrrende stoffer kan meget vel have en effekt på vores sædkvalitet.
Det er måske værd at overveje, hvilke plast- og kosmetikprodukter, vi bruger i dagligdagen? Det er der i hvert fald en række forskere, der mener.
Hvordan undgår jeg at få dårlig sædkvalitet?
Du har sikkert hørt diverse råd til, hvordan du kan styrke din sædkvalitet: Undgå stramme bukser, direkte varme og stråling fra f.eks. mobiltelefoner. De fleste forskere mener nu ikke, at de faktorer er så vigtige, i hvert fald ikke over tid. Til gengæld afslører befolkningsundersøgelser en række andre forhold.
Hvis ikke der er direkte medicinske eller genetiske årsager til din dårlige sædkvalitet, er der en række livsstilsfaktorer, der har indflydelse.
Desværre viser analyser, at det påvirker en mands sædkvalitet negativt hvis hans mor røg under graviditeten – og det er jo ikke rigtigt noget, du kan gøre noget ved.
Men din egen rygning spiller også en rolle, ligesom din vægt. Meget overvægtige mænd har generelt dårligere sædkvalitet end slanke mænd.
Kosten spiller en vigtig rolle, ikke kun pga. vægten, men også fordi mænd, der spiser meget raffineret fedt, oftere har dårlig sædkvalitet.
Mænd, der motionerer jævnligt, har generelt bedre sædkvalitet, måske fordi motion hjælper med at holde stressniveauet nede og modvirker søvnmangel.
Så hvis du ved, at du har dårlig sædkvalitet, er det bedste, du kan gøre – udover at søge behandling, hvis det er et medicinsk problem – at:
- Dyrke motion
- Spise sundt og varieret med masser af grøntsager
- Sørg for at få nok omega3 fra fisk/alger f.eks. fra en god kvalitets fiskeolie
- Sørg for at få nok vitaminer og mineraler ikke mindst Q10, selen, zink og d-vitamin.
- Lade være med at ryge
- Sørge for en god nattesøvn.