Fødslen – hvordan kan sådan et stort hoved komme ud af sådan et lille hul?

Inden du er blevet gravid, kan det være grænseoverskridende at tænke på, at du ved en fødsel skal have din baby ud af skeden.

Vi ved alle hvor stort et babyhoved er, og i forhold til det hvor lille vores skede er.

Det virker fuldstændig umuligt at et barn skulle kunne komme ud af skeden.

Men det er jo alligevel det mest naturlige i verden, at føde. Så hvordan sker det? Hvordan forbereder kroppen sig på, at sådan et stort hoved kan komme ud af sådan en lille åbning?

Din krop under graviditeten

Der er to ting, der har betydning for hvordan dit barn kommer ud af skeden på, og det er dit bækken, og din skedeindgang. Alt det der ligger bagved skedeindgangen er elastisk og kan strækkes så meget, at du kan føde dit barn.

Der er kvinder, der oplever at føde en baby på 5 kg uden gener overhovedet, mens andre skal have lidt hjælp og et klip, for at baby kommer helt ud.

Når du er blevet gravid, og din baby vokser inde i maven, så bliver dine mavemuskler og bækkenbund stille og roligt strakte i forbindelse med at baby bliver større og større. Musklerne bliver lange og slappe.

I slutningen af graviditeten tynger vægten af dit barn så meget, at det er en måde for kroppen at modne hele bækkenbundsområdet på, så der er plads til, at dit barn kan placere sig helt nede i bækkenet, når fødslen er i gang.

Det anbefales gennem hele graviditeten at du træner din bækkenbund, så du har nemmere og hurtigere ved at træne bækkenbunden på plads efter fødslen. Læs også artiklen Bækkenbundstræning og få tips til, hvordan du træner din bækkenbund.

Din krop under fødslen

Når dit barn er kommet ned i skeden, og står klar til at blive født, så kan jordemoderen mærke, hvor elastisk din skedeåbning er.

Selve skede-indgangen er meget elastisk, men i nogle tilfælde vurderer jordemoder eller fødselslæge at det er bedst, at du får hjælp til at få barnets hoved ud, ved at lægge et klip. Læs også artiklerne Klip i mellemkødet og Tang eller sugekop.

Lige efter fødslen kan du have svært ved at holde på vandet og afføring, fordi området er blevet så udvidet og musklerne så slappe, at de ikke kan hjælpe dig med at holde på det.

Kroppen restituerer sig hurtigt, og de fleste kvinder har det fint et par dage efter fødslen, for andre tager det lidt længere, og især hvis du har oplevet at blive klippet eller er bristet, kan der gå længere tid med helingen af det dybere væv.

Rate this post