Gå over tid

Gå over tidVi plejer at sige, at en graviditet varer 40 uger, regnet fra starten af sidste menstruation. Men nogle gange får de vordende forældre lov at vente længere på familieforøgelsen. Det kalder vi at gå over tid, og det er faktisk ganske normalt.

Men hvorfor sker det, og hvad betyder det?

Det ser vi på her.

Hvorfor kan jeg risikere at gå over tid?

Du kan regne din termin nogenlunde ud ved at finde startdatoen for din sidste menstruation og lægge de 40 uger til. Det er en meget god matematisk måde at regne det ud, men ikke helt nøjagtigt.

Det er nemlig sådan, at en normal graviditet kan vare mellem 37 og 42 uger.

Ofte får du fastsat din termin nærmere ved din første scanning – den såkaldte nakkefoldsscanning. Men selv der kan man skyde 7 til 10 dage forkert, og så kan det hurtigt se ud, som om du går over tid.

Så der kan simpelthen være tale om, at din termin ikke er sat 100 % rigtigt.

Men du kan også reelt gå over tid. Det sker faktisk ret tit for førstegangsfødende.

Der er også konstateret en vis tendens til, at kvinder, der er gravide med drengebørn, får lov at vente lidt længere.

Og så øger det også chancen for at gå over tid, hvis du er overvægtig, eller der er andre kvinder i din familie, der er gået over tid.

Hvad sker der, hvis jeg går over tid?

Der findes masser af gamle husråd for, hvordan du kan sætte fødslen i gang. Nogle er hyggeligere end andre – f.eks. siges det at sætte gang i fødslen, hvis du og barnets far dyrker sex.

Men essentielt får du lov at vente til lige efter slutningen af 41. uge, så længe alt ser normalt og fint ud.

Ved 41 uger bliver du undersøgt med scanning og CTG (hjerte-/vemåler). Jordemoderen tjekker bl.a. barnets hjerteslag og mængden af fostervand. Du bliver så tilbudt en igangsættelse, der typisk foretages et par dage inde i uge 42. I Danmark tilsigtes det, at alle gravide føder inden for de 42 uger. Det gøres af hensyn til både barn og mor.

Om muligt sættes du i gang ved en såkaldt hindeløsning, hvor din jordemoder løsner fosterhinden fra din livmoder med fingrene. Det kan sætte gang i fødslen.

Hvis ikke hindeløsningen er nok, modtager du eventuelt hormonbehandling, og der prikkes evt. hul på fosterhinden.

Men der er altså ingen grund til at være nervøs, hvis du passerer de 40 uger, uden at fødslen går i gang af sig selv.

Det er normalt og så længe din baby har fin hjertelyd, og der er tilstrækkeligt med fostervand, er der ingen grund til bekymring over, at du nu er i uge 41.

3.2/5 - (5 votes)