Gravid – Hormon ændringer

Gravid - Hormon ændringerEn af de mange ting, der ændrer sig, når du bliver gravid, er din hormonbalance.

Faktisk er det sådan, at du producerer mere østrogen i løbet af din graviditet, end du gør igennem hele livet, når du ikke er gravid.

Men hvorfor er det, gravide får hormon ændringer, og hvad gør det ved os?

Det får du lidt at vide om her.

Hvorfor får en gravid hormon ændringer?

I løbet af din graviditet vil din krop gøre alt for at sikre, at forholdene er optimale for din baby og dens udvikling.

Det højere østrogenniveau gør din livmoder og moderkage bedre i stand til at overføre næringsstoffer til fosteret. Østrogen menes også at spille en vigtig rolle i selve dit barns udvikling og vækst under graviditeten.

Dit østrogenniveau øges støt i løbet af din graviditet og er højest i tredje trimester.

Men det er ikke alt.

Også dit kroppens indhold af hormonet progesteron øges stærkt under graviditeten. Progesteron hjælper nemlig til med at løse op for dine led og ledbånd, så din krop bedre kan håndtere de ting, der sker i løbet af de ni måneder og under fødslen.

Basalt sagt gør det din krop mere fleksibel, så den bedre kan udvide sig og gøre plads til din voksende baby. Et højt progesteronniveau øger også størrelsen af visse organer, f.eks. din livmoder.

Livmoderen er normalt på størrelse med en lille pære og skal derfor have hjælp til at kunne indeholde en fødselsklar baby.

Så der er gode grunde til at en gravid får hormon ændringer. Men hvad gør de ved dig?

Hvad gør en gravids hormon ændringer ved krop og psyke?

Du kan have nemmere til gråd eller latter end normalt, når du er gravid. Mange gravide oplever humørsvingninger. Det er fordi dine hormonforandringer påvirker hjernens neurotransmittere, de kemiske signalstoffer der sender beskeder til hjernen.

Det er typisk mest udtalt i starten af graviditeten for så at lettes indtil kort før fødslen, hvor du godt kan opleve, at det kommer igen.

Det er også sandsynligt, at morgenkvalme, der ofte opleves i første trimester, til dels forårsages af det højere østrogenniveau i kroppen.

Til gengæld tilskrives tredje trimesters såkaldte ”graviditetsglød” – smuk hud og flot hår – ofte en gravids hormon ændringer.

Nogle gravide oplever, at deres negle og hår vokser hurtigere, mens de er gravide, og det kan endda være, at du ser øget hårvækst andetsteds end på hovedet.

Det er ingen hemmelighed, at hormonerne også gør dine bryster større, efterhånden som dine mælkekanaler udvikles.

Og når du hører om gravide med trang til særlige madvarer eller snacks, hænger det sammen med, at vore smagssans også påvirkes af hormonerne.

Det hele plejer at normalisere sig efter fødslen, så der er ingen grund til bekymring – disse ændringer i din krop er designet til at skabe det optimale miljø for din baby.

Og det er jo lige præcis, hvad det hele handler om.

2.9/5 - (8 votes)