Gravid – Uge 10

Gravid uge 10Gravid uge 10 – det var den første fjerdedel af din graviditet.

Alle de vitale organer er anlagt og officielt kaldes dit ufødte barn nu for et foster.

Din baby i uge 10

Din baby er nu 3,1 – 4,2 cm. lang og vejer cirka 5 g.

Bare 5 gram, og din baby har allerede både hjerte, hjerne, lever, nyrer, tarme, fingre, tæer osv. Det er utroligt – men sandt.

Din babys hjerne vokser stadig så meget, så hovedet stadig ser alt for stort ud i forhold til resten af kroppen. Øjne og næse er tydelige nu, og afmærkningerne af hvor de første 20 små tænder kommer til at være kan allerede ses.

De fleste af din babys led er nu formet, hvormed eksempelvis ankler og håndled nu kan bøje sig. Følesansen rammer i denne uge hænderne, og din baby kan derfor mærke, når der er noget der rører ved hans eller hendes hænder.

Endeligt er hjertet nu næsten færdigudviklet – herfra skal det bare blive større. Det slår 140-150 slag i minuttet. Dette er ugen hvor du måske kan få lov til at høre dit barns hjerte for første gang igennem et Doppler stetoskop.

Det er et fantastisk øjeblik, når du hører dit barns hjerte slå for første gang, og det er med garanti noget du vil huske resten af livet.

Din krop – gravid uge 10

Før du blev gravid var din livmoder på størrelse med en lille pære. Nu er den på størrelse med en grapefrugt, hvilket hjælper med at forklare de mange tisseture. Der er simpelthen øget pres på din blære.

Dit almindelige tøj kan her godt begynde at stramme. Ikke nødvendigvis fordi du har taget ret meget vægt på, men mere fordi du er lidt oppustet.

I første trimester tager gravide i gennemsnit ½-1 kg på om måneden. Overvej om det er ved at være på tide at skifte til graviditetstøj, eller om du kan klare dig lidt tid med f.eks. nederdele og leggings med elastik i livet.

Fra uge 10 anbefales et tilskud af jern for at forebygge jernmangel. Du skal bruge ekstra jern til også at danne din babys blod.

Du kan med fordel vælge et letoptageligt jerntilskud. På den måde optager du jern i kroppen, hvor det skal bruges og undgår problemer med forstoppelse og kvalme pga jern, der ikke bliver optaget. Hvis du vælger letoptageligt aminoyrebundet jern kan du nøjes med en dosis på 25 mg (i stedet for 40-50 mg)

Læs også:

Gravid – Uge 10
3.7 (73.95%) 258 Stemmer