Gravid – Uge 10

Gravid uge 10Gravid uge 10 – det var den første fjerdedel af din graviditet. 25% er bag dig og blot 75% ligger foran dig.

Dette er samtidig slutningen på den embryoniske periode, og herfra kaldes dit barn officielt for et foster.

Her på graviditet.dk vil vi dog blive ved med at kalde det din baby – det lyder bare sødere.

 

Din baby i uge 10

Din baby er nu 3,1 – 4,2 cm. lang og vejer 5 g.

Bare 5 sølle gram, og din baby har allerede både hjerte, hjerne, lever, nyrer, tarme, fingre, tæer osv. Det er utroligt – men sandt.

Din babys hjerne vokser stadig så meget, så hovedet stadig ser alt for stort ud i forhold til resten af kroppen. Øjne og næse er tydelige nu, og afmærkningerne af hvor de første 20 små tænder kommer til at være kan allerede ses.

De fleste af din babys led er nu formet, hvormed eksempelvis ankler og håndled nu kan bøje sig. Følesansen rammer i denne uge hænderne, og din baby kan derfor mærke, når der er noget der rører ved hans eller hendes hænder.

Endeligt er hjertet nu næsten færdigudviklet – herfra skal det bare blive større. Det samme er desuden gældende for de fleste af din babys andre vigtige organer.

 

Din krop – gravid uge 10

Dette er ugen hvor du måske kan få lov til at høre dit barns hjerte for første gang igennem et Doppler stetoskop. Bliv ikke overrasket hvis du synes det lyder vildt. Mange kvinder har beskrevet det som en flok galoperende heste. Det er helt normalt.

Det er et fantastisk øjeblik, når du hører dit barns hjerte slå for første gang, og det er med garanti noget du vil huske resten af livet.

Før du blev gravid var din livmoder på størrelse med en lille pære. Nu er den på størrelse med en grapefrugt, hvilket hjælper med at forklare de mange tisseture. Der er simpelthen øget pres på din blære.

Dit almindelige tøj kan her godt begynde at stramme. Ikke nødvendigvis fordi du har taget ret meget vægt på, men mere fordi du er lidt oppustet. Overvej om det er ved at være på tide at skifte til graviditetstøj, eller om du kan klare dig lidt tid med eks. nederdele og leggings med elastik i livet.

 

Læs også:

Gravid – Uge 10
3.7 (73.73%) 233 Stemmer