Graviditet og overgangsalder

Graviditet og overgangsalderMed flere og flere kvinder, der bliver gravide sent i livet, kommer spørgsmålet om graviditet og overgangsalder op.

Brigitte Nielsen er en af en række celeberties, der har fået barn senere end det man normalt regner for biologisk muligt. Som 54-årig fødte hun en smuk lille pige, til stor glæde for hende selv og hendes familie.

At byde et nyt menneske ind i familien er noget af det mest livsbekræftende, så hvorfor er der løftede øjenbryn?

Faktum er at med videnskab og lægelige tiltag, så er det blevet meget nemmere at få hjælp til at blive gravid, også sent i livet.

Sætter overgangsalder stop for graviditet?

Som udgangspunkt er det vigtigt at huske, at det ikke nødvendigvis er overgangsalderen, der sætter en stopper for muligheden for at blive gravid.

Taler man om aldersrelaterede begrænsninger, så falder sandsynligheden for at blive gravid drastisk efter det 35. år. Overgangsalderen, der typisk sætter ind imellem 45 og 55 års alderen, betyder at ægløsning helt stopper, og uden ægløsning kan man ikke blive gravid. I hvert fald ikke uden hjælp.

En pige fødes med alle de æg, der kan bruges til at blive gravid i løbet af livet. Der skabes ikke flere æg. Fra man får ægløsning og sin første menstruation, der uskiller æggene, bliver der gradvist færre af dem. Fra fødslen har man imellem 1-2 millioner æg og ved første menstruation er de allerede reducerede til ca. 300.000. Samtidig vil der være æg, der er af dårlig kvalitet og ikke kan bruges til en graviditet.

Når en kvinder bliver 35 år, har hun en 15-20 % chance for at blive gravid hver måned, men ægkvaliteten kan på dette tidspunkt være faldet markant. Det er på dette tidspunkt, det er værd at overveje, om man skal fryse nogle æg til senere brug, hvis man ikke er klar til en graviditet i den periode.

Efter 45 års alderen er sandsynligheden for at blive gravid uden lægelige indgreb reduceret til 3%. Men en graviditet er stadig mulig ved hjælp af in vitro fertilisering og har man frosset sine æg tidligere, kan de benyttes. Brugen af donoræg gør det meget nemmere at blive gravid, og det er muligt at gennemføre en graviditet helt op i 60’erne med donoræg. Succesraten for en gennemført graviditet er hele 60%.

Man skal tage højde for, at der er en stigning i risikoen for komplikationer, når man bliver gravid senere i livet, og dem kan du læse mere om her i indlægget Gravid og over 45.

Socialt stigma at være ældre gravid

Hvornår er man egentligt for gammel til at være mor? Nogle vil mene, at grænsen går ved den naturlige udfasning af frugtbarheden, altså når overgangsalderen sætter ind og ægløsning ender, og der biologisk sættes en stopper for undfangelse.

Men så enkel er debatten ikke, for hvad med de mange kvinder, der går tidligt i overgangsalderen – måske allerede i begyndelsen af 30’erne, eller de kvinder, der ikke kan blive gravide uden en eller anden form for lægelig støtte, fordi biologien har gjort det vanskeligt for dem at få et barn.

Eller skal det kun være alderen, der sætter begrænsningen?

Det er klart en debat med mange holdninger og etiske vurderinger.

Det skal ikke være stigmatiserende at være ældre gravid, og glæden over den lille ny er lige stor om man er planlagt gravid ved 20, 30, 40 eller 50 – eller 54, som i Brigitte Nielsen tilfælde.

Alder er kun et tal og alderisme bør aldrig accepteres. Når mor og familie har alle de nødvendige ressourcer til at danne en god og kærlig ramme for den lille ny, uanset deres alder, er der vist kun at glædes over livet og sige

Statistiske tal fra Alan Copperman, M.D., director of Reproductive Medicine Associates of New York og co-director of the Division of Reproductive Endocrinology and Infertility at The Mount Sinai Hospital in New York City. 

4.8/5 - (6 votes)