Ufrivillig barnløshed kan have mange årsager og der kan være flere måder, at prøve at afhjælpe problemet på. Hjemmeinseminering kan være en løsning for nogle.
Hjemmeinseminering kan også være en mulighed for kvinder, der gerne selv vil være gravide uden en partner. Eller kvinder, der gerne vil være forældre sammen.
Ved en hjemmeinsemination har du mulighed for at skabe netop de rammer omkring inseminationen, som du ønsker.
Fertilitetsbehandling ved ufrivillig barnløshed
Hvis et par, eller enlige ikke kan blive gravide, bør man naturligvis starte med et besøg hos egen praktiserende læge. Lægen kan iværksætte nogle undersøgelser, der fastslår hvilke problematikker, der forhindrer en graviditet.
Der kan være mange årsager, f.eks:
- Manglende ægproduktion eller overproduktion af æg
- Uregelmæssig cyklus
- Utilstrækkelig sæd eller sæd af dårlig kvalitet
- Lukkede æggeledere
Der kan være mange flere forskellige årsager til manglende graviditet. Har kvinden fået en underlivsoperation, kan det også være en medvirkende faktor til manglende graviditet.
Hjemmeinsemination
Inseminering går ud på, at kvinden får sæd fra en donor anbragt i livmoderen.
Insemineringen bliver foretaget ved hjælp af en sprøjte, der indeholder donorsæd, der føres ind i skeden, og tømmes så højt oppe ved livmoderhalsen som muligt. Herefter skal kvinden ligge ned i ca. 30 minutter, så sæden har mulighed for at trænge opad og ikke løber ud med det samme, når hun rejser sig.
Med normal sæd vil sædcellerne selv bevæge sig opad, og rent teoretisk bør det ikke være nødvendigt at ligge ned, men man tilskynder det alligevel.
Regler for inseminering
Når manden ikke producerer tilstrækkelig brugbar sæd, kan det være nødvendigt, at bruge en sæddonor. Det kan også være enlige kvinder eller par af samme køn, der ønsker en graviditet.
Hvis man af en eller anden årsag ikke ønsker at bruge den fertilitetsbehandling, som hospitalerne eller privatklinikkerne tilbyder, og man er klar over, at sæden er det eneste problem, der hindrer at man bliver gravid, kan man bruge hjemmeinseminering.
Du skal dog selv skaffe sæden, da det ikke er tilladt i Danmark eller EU at få sæd fra en klinik til hjemmeinsemination. Læs mere om det her.
Forberedelse til inseminering
Inden du går i gang med hjemmeinseminering er det nødvendigt, at du er helt klar over, hvornår du har ægløsning. Det er derfor en god idé at kortlægge din cyklus i nogle måneder forinden, for at du kan blive helt klar over, hvornår det er.
Problemet med hjemmeinseminering er nemlig, at man typisk kun har en enkelt eller to portioner sæd, og derfor skal man gerne ramme det helt rigtige tidspunkt for insemineringen.
Du kan bruge ægløsningstest. Vi anbefaler at bestille fra Babyplan, som er en skøn shop der har super service, hurtig og diskret levering.
Bestil dine tests her.
Hvordan foregår hjemmeinseminering?
Når du har fået din donorsæd skal du sørge for, at sæden bliver brugt med det samme, så du ikke skal have problemer med opbevaring. Brug en engangssprøjte uden kanyle, som du kan købe på apoteket. Træk sæden op i sprøjten og sørg for at smide sprøjten ud efter brug, da der kan være infektionsfare, hvis du bruger den samme sprøjte flere gange.
Hvordan gør du?
Ved inseminering, skal du sørge for, at ligge komfortabelt. Hav en stor pude under dig, så du har underlivet løftet opad.
Indfør sprøjten så langt opad i skeden, som du kan. Du kan også få en anden til at gøre det, hvis du har svært ved at nå. Sprøjten skal ikke indføres så langt op, at du ikke kan holde om enden på den, for du skal kunne trykke indholdet ud.
Når du er blevet insemineret, bør du, ligge med underlivet opad i 30 minutter.
Har du donorsæd nok, kan du blive insemineret 3-4 gange i løbet af de dage, du har ægløsning.