En graviditet, der forløber normalt, varer i mellem 37 og 42 uger.
Føder du inden for 37-42 uger føder du til terminen.
Går du to uger over terminen, som er 40 uger, bliver du som hovedregel sat i gang.
Årsager til kejsersnit efter terminen
Hvis du ikke har født inden for 42 uger, stiger helbredsrisikoen for både dig og dit ufødte barn. Når du er gået over tiden, vil du blive tilbudt flere undersøgelser hos din jordemoder, så det hele tiden kan vurderes, hvordan dit barn har det.
Efter uge 42 er det blevet normal praksis at fødslen sættes igang. Føder du ved kejsersnit efter terminen, kan det både være et planlagt kejsersnit, som din fødselslæge vurderer er bedst for dig og barnet, eller det kan være et akut kejsersnit, der foretages efter du er gået i fødsel.
Moderkagen arbejder på at give ilt og næring til dit barn. Når de 40 uger er gået, er det muligt at moderkagen ikke længere fungerer optimalt, og dermed ikke giver dit ufødte barn den næring og ilt, det har behov for. Der er også mulighed for, at mængden af fostervand begynder at falde.
Disse tilstande kan måles ved at lægge en CTG-strip på din mave og dermed måle barnets hjertelyd. Hjertelyden indikerer om barnet har det helt fint, eller om det har det skidt. Hvis barnet ikke har det godt, beskrives det som, at barnet er stresset.
Jo længere tid du er gravid, jo større er risikoen for, at dit barn bliver for stort til at det kan komme ordentligt ned i dit bækken og ud i fødselskanalen. Det kan være en medvirkende faktor til, at du har svært ved at føde vaginalt.
Det kan din læge eller jordemoder konstatere i løbet af fødslen, men det er også muligt at din fødselslæge har vurderet inden fødslen, at dit barn er så stort, at du vil have svært ved at føde naturligt og derfor vil du få et planlagt kejsersnit.
Kejsersnit efter termin foretages på nøjagtig samme måde som ved et almindeligt planlagt eller akut kejsersnit. Læs mere om årsagerne til kejsersnit her:
Du kan også læse om selve kejsersnitsoperationen her: