Kejsersnit – er min baby klar til fødsel?

Kejsersnit - er min baby klar til fødsel?Når du føder dit barn ved kejsersnit, vil der altid være en helt bestemt årsag til det.

Uanset årsagen til kejsersnittet, er det naturligt at spørge sig selv – er mit barn klar til at møde verden, når fødslen ikke er gået i gang af sig selv?

Kejsersnit- er min baby klar til fødsel?

Nogle kvinder, der skal have planlagt kejsersnit, har mulighed for at vælge at gå i fødsel før kejsersnittet foretages. På denne måde sikrer man, at barnet er udviklet så meget som muligt og er både fysisk og psykisk klar til fødslen.

Årsagerne til at lægerne beslutter sig for, at du skal have et kejsersnit inden du er i fødsel, kan være meget forskellige. Det kan være at dit barn er stresset, og skal fødes hurtigt. Det kan være moderkagen ikke fungerer optimalt og barnet får for lidt næring. Det kan også være, at du har fysiske årsager, der bevirker at en vaginal fødsel ikke er en mulighed for dig.

Skal du have foretaget et kejsersnit, uden at du har været i fødsel, er det naturligt at bekymre sig om, om barnet er klar til at komme ud af det trygge miljø det har befundet sig i, inde i din mave.

Naturligvis er det bedst for alle parter, hvis barnet er sundt og raskt og fødslen går i gang af sig selv. Nogle gange går det bare ikke helt naturligt for sig, og så er det skønt at kejsersnittet er opfundet til at passe på mor og barn.

 

Hvad kan jeg gøre for at give mit barn tryghed?

Selv om dit barn ikke har været parat til fødslen, og ikke har været igennem veer og en lang rejse ud igennem fødselskanalen, kan du selv gøre noget, for at hjælpe din nyfødte.  En af de aller vigtigste ting, du kan gøre for din nyfødte, der måske ikke helt var klart til selv at komme til verden, er at give ham eller hende ro

Du kan sørge for, at baby kan ligge på din bare mave og mærke din hud, og høre dit hjerte banke, ligesom det gjorde inde i din mave. Sørg for baby er pakket godt ind med en varm dyne og bomuldshue. Undgå høje lyde og stærkt lys. På denne måde kan du give barnet en følelse af stadig at være inde i maven.

Vær tålmodig. Tid er vigtigt for barnet, både til at sove men også til at mærke den fuldkomne ro sammen med dig. Lad være med at forvente aktivitet og smil lige med det samme. Når baby er klar til at møde omverden, vil den vise dig det, ved at blive mere aktiv og ved at sove mindre. Det kan tage et par dage eller uger, før din baby er klar til aktiviteter.

Din tålmodighed er godt givet ud i denne situation, for den tid du bruger til disse rolige stunder med baby, giver jer en stor nærhed. Samtidig får du ro til at hele dit kejsersnit, og baby vokser sig stor og stærk.

Læs mere om kejsersnittet i artiklerne her:

Planlagt kejsersnit

Akut kejsersnit

Mor og barn efter kejsersnit

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

3/5 - (2 votes)