Mænd kan også miste lysten

En kvinde kom til min konsultation og var dybt ulykkelig, fordi hun og hendes mand stort set ikke havde dyrket sex siden den dag, hun fortalte ham, at hun var gravid, og nu var barnet 8 måneder.

Hun havde ikke selv mistet lysten til sex og savnede både det seksuelle og intimiteten og nærheden i forholdet, men hendes seksuelle selvtillid havde nået et nulpunkt, og hun følte sig både frastødende og uattraktiv.

Nu er det ikke unormalt, at der for de fleste par sker der en ændring i sexlivet i nedadgående retning i forbindelse med graviditet, fødsel og den første småbarnstid.

Vi er bare så vant til at høre om nybagte mødre, der mister lysten til det fælles sexliv, at vi helt overser, at det faktisk også rammer nybagte fædre – blot i mindre målestok. Desværre er det sjældent noget man taler om – ulykkeligvis – fordi en kvinde, der oplever at hendes mand trækker sig seksuelt fra hende, som kvinden i konsultationen, typisk vil vende det mod sig selv – og lægge skylden på sin manglende sexappeal.

Men årsagen er som oftest en helt anden. Der kan være tale om en mekanisme, som kaldes luder/madonna-komplekset – her kan mændene miste lysten til at have sex med kæresten allerede i graviditeten. Fra at være en sexet sild er hun nu ophøjet til Moder med stort M, og mødre går man ikke i seng med – de skal æres og ikke udsættes for dyrisk begær.

Mekanismen, ligger skjult i opdragelsen, og som regel er manden ikke selv bevidst om, at det er det der gør sig gældende. I mange tilfælde er der være tale om en forbigående fase, og lysten kan vende tilbage, når overvældelsen har lagt sig.

En anden gruppe mænd, som kan opleve problemer med lysten efter fødslen, er de der har overværet en fødsel, der har påvirket dem voldsomt – det at se sin kvinde lide, de blodige kønsdele og en evt. kompliceret fødsel, mens de selv er magtesløse, kan bagefter give skyldfølelse og traumatiske billeder på nethinden i forbindelse med sex.

Hvis problemet består i længere tid, er det en god ide, at søge hjælp hos en sexolog eller parterapeut, inden samlivet går helt i hårdknude.

Den omtalte kvinde havde sin mand med til den næste konsultation, og hen ad vejen fik de deres sexliv tilbage.

Vivi Hollænder
Sexolog og jordemoder
www.bedresex.nu

Rate this post