Du ved sikkert, at dit ufødte barn er forbundet til dig via sin navlestreng.
Den er med andre ord dit barns livsline.
Men hvad er den egentlig, navlestrengen?
Hvad består den af, og hvordan virker den?
Vi kigger på dit barns navlestreng her.
Hvad er en navlestreng?
Navlestrengen dannes i graviditetens femte uge – faktisk begynder den allerede så småt at udforme sig, når det befrugtede æg sætter sig fast.
Den forbinder dit barn til moderkagen, som jo supplerer barnet med næring og alt det andet, det skal bruge for at udvikle sig og vokse. Den er gennemsnitligt 50 cm lang og 1-2 cm i diameter, men man har set navlestrenge på helt op til 1,20 meter.
Drengebørns navlestrenge er gennemsnitligt 5 cm længere end pigers. Hvorfor? Det vides ikke.
Navlestrengen indeholder to tynde arterier og en tykkere vene. Arterierne supplerer dit barn med nyt blod og nærings- og byggestoffer, mens venen transporterer det brugte blod og stoffer væk.
Arterierne og venen sidder i en gelelignende substans, som beskytter dem mod brud eller afklemning.
Hvad sker der med en navlestreng under graviditeten?
Navlestrengen vokser naturligvis i takt med din baby og med moderkagen.
Men derudover er der nogle andre sjove ting, du skal vide om navlestrengen.
Din baby leger faktisk med den inde i din livmoder, med både hænder og mund. Der kan oveni købet ske det, at der slås knude på navlestrengen, fordi din baby slår en kolbøtte. Navlestrengen kan også lægge sig rundt om barnets hals, men det er normalt helt ufarligt.
Geleen i navlestrengen sørger for, at arterierne og venen ikke lukker sammen, også selv om der skulle være knude på dit barns navlestreng.
Navlestrengen – nærmere bestemt geleen – er fyldt med stamceller, som nogle nybagte forældre vælger at opbevare, hvis dette eller andre af deres børn skulle blive syge en dag.
Forskerne arbejder også på at bruge blodprøver fra navlestrengen til at forudsige vejrtrækningssygdomme hos barnet senere i livet, ligesom andre er ved at finde en metode til at skabe nye nervebaner af navlestrengen.
Men hvad sker der så ved fødslen?
Selv om der sættes en klampe på navlestrengen, inden den skæres over efter fødslen, er den faktisk indrettet sådan, at den selv lukker af hurtigt efter den udsættes for rumtemperatur.
Det er geleen, der klemmer sammen på arterier og vene, så de ikke længere transporterer blod og næring.
Den lille stump af navlestrengen, der bliver siddende, tørrer ud og falder af et sted mellem en og tre uger efter fødslen.
Indtil da skal du bare holde den ren og tør. Giv den så meget luft som muligt, så den kan tørre ud, og lad være med at prøve at trække den af.
Den skal nok falde af, når den er klar.