Ny baby, ny bolig? Her er, hvad du skal vide om en lejekontrakt!

Ny baby, ny boligAnnoncørbetalt indhold

Med familieforøgelse kan der nogle gange være brug for at få mere plads på hjemmefronten. Hvad skal du være opmærksom på med ny baby, ny bolig?

Når der kommer en baby ind i billedet, går det meste af ens tid og opmærksomhed naturligvis til den lille ny – og sjældent til mindre interessante ting, såsom en lejekontrakt.

Derfor har vi samlet en oversigt over, hvad du som lejer skal være opmærksom på.

Før du flytter ind

Det er vigtigt, at der altid er en lejekontrakt på plads, før du flytter ind i en ny bolig. Dette gælder uanset, om det er almindelig leje eller fremleje. Hvis vilkårene for lejemålet ikke er aftalt og dokumenteret på forhånd, kan der opstå problemer.

Parterne kan have forskellige opfattelser af mundtlige aftaler, huske ting forskelligt, eller en part kan forsøge at undvige en del af aftalen ved eksempelvis at “glemme den”. Hvis der ikke er nogen aftale dokumenteret på skrift, kan du altså risikere lidt af hvert.

Skulle der opstå konflikter mellem dig og din udlejer, er det oftest lejer der “hænger på den” og er dårligst stillet; du kan potentielt stå uden tag over hovedet med kort varsel.

Lille baby og intet hjem virker ikke som den sjoveste kombination. Heldigvis kan du selv gøre meget for, at du ikke ender i den situation – først og fremmest ved at sikre dig gennem en lovlig lejekontrakt.

Hvad skal en lejekontrakt indeholde?

En lejekontrakt skal kort fortalt beskrive de vilkår, som er gældende for lejemålet. Det vil sige, at lejekontrakten bestemmer reglerne for både lejer og udlejer i forbindelse med lejemålet. Når udlejer og lejer underskriver kontrakten, viser begge parter på den måde, at de er enige i disse regler.

Det er Lejeloven, der i store dele bestemmer indholdet i en gyldig lejekontrakt. Det vil sige, at udlejer ikke har frie tøjler til at skrive hvad som helst i en lejekontrakt.

Lejeloven sætter faktisk nogle forholdsvist snævre rammer for, hvilke vilkår udlejer har mulighed for at til- og fravælge i kontrakten. Det er nemlig Lejelovens formål at beskytte lejeren.

En lejekontrakt til beboelse bør inkludere disse emner:

 • Oplysninger om både lejer(e) og udlejer
 • Oplysninger om lejemålet (type, størrelse, antal rum)
 • Beskrivelse af inventar i lejligheden, brugsret til øvrige faciliteter, såsom vaskekælder, samt om lejemålet overtages møbleret
 • Oplysninger om lejemålets begyndelse, opsigelse og fraflytning
 • Vilkår for hvordan vand, varme og el afregnes
 • Oplysninger om hvem der leverer tv og internet
 • Beskrivelse af beboerrepræsentation, husdyr og husorden
 • Vilkår for betaling af leje, evt. øvrige a conto-bidrag, og hvordan huslejen reguleres over tid
 • Vilkår for indflytning, depositum og evt. forudbetalt leje
 • Beskrivelse af lejers mulighed for at foretage ændringer (boring i overflader, maling af vægge osv.)

Hvis du bor til leje og er i tvivl om, hvorvidt din lejekontrakt er lovlig, kan det være en god idé at kontakte Lejernes Landsorganisation for at få rådgivning.

Vær opmærksom på, hvis lejemålet er tidsbegrænset

Der gælder nogle særlige regler, hvis der er tale om et tidsbegrænset lejemål. Hvis du oplever at skulle leje en bolig, hvor begrundelsen for tidsbegrænsningen virker mærkelig, er der muligvis tale om ulovlig brug af tidsbegrænsning ifølge Lejeloven. Måske ønsker udlejer at “se lejer an”, men det er ikke en lovlig begrundelse for tidsbegrænset leje.
Lovlige årsager til tidsbegrænsning i lejekontrakten kan være:

 • Udlejer er udstationeret
 • Udlejer rejser rundt på ubestemt tid
 • Udlejer er indlagt i koma, og en person med fuldmagt varetager vedkommendes interesser i forhold til bolig

I alle tilfælde hvor du skal leje, er det klart anbefalelsesværdigt, at have styr på lejekontrakten først.

Læs mere om lejekontrakter her

5/5 - (4 votes)