Stress og barnløshed – Hvad du bør vide

Stress og barnløshed - Hvad du bør videVi ser det så tit – de sjove scener i TV med parret, der skynder sig hjem fra arbejde eller restaurant for at have sex, fordi kvindens temperatur viser, at hendes ægløsning er startet.

Det kan være stressende at prøve at blive gravid – særligt, hvis I har prøvet et stykke tid.

Men pas på med den stress – den kan gøre evt. infertilitet værre!

Vi ser på stress og barnløshed her.

 

Hvilken effekt har stress på barnløshed ?

Vi hører altid masser af historier om kvinder, der glemte en enlig p-pille og blev gravide, og selv en gravid mave i metroen kan give et gib i en kvinde, der så inderligt gerne vil have et barn.

Og hvis I har prøvet nogle måneder, eller måske endda et års tid, uden at du er blevet gravid, kan det klart være en stressfaktor – for jer begge.

Det med at pludselig at skulle ”være klar”, fordi temperaturen eller kalenderen siger, at nu er der ægløsning, kan virke opslidende i en travl hverdag.

Og hvis andre ved, at I prøver, skorter det sikkert ikke på gode råd heller.

Pludselig handler alting om det barn, I prøver at få.

I får måske foretaget tests, der viser, at du eller din partner er mindre frugtbar end normalen, og det kan være en svær besked at få, også selv om der måske kun er tale om mindre udsving.

Men nu viser en ny undersøgelse af 373 amerikanske kvinder, at stress kan medvirke til infertilitet.

Når vi er stressede, indeholder vores spyt mere alfa-amylase – et enzym, der dannes i bugspytkirtlen, og som indikerer stress.

Forskerne målte niveauet af alfa-amylase hos kvinder, der alle var undersøgt og erklæret normalt frugtbare, igennem 12 måneder, eller til de var gravide.

Undersøgelsen viste, at de kvinder, der havde lave eller normale niveauer af alfa-amylase, blev hurtigere gravide end kvinder med høje niveauer.

Statistisk var det 29% mindre sandsynligt, at de stressede kvinder blev gravide hver måned, og det var dobbelt så sandsynligt, at de ville nå tærsklen for infertilitet: 12 måneder med regelmæssig sex uden at blive gravide.

 

Hvad kan jeg gøre for at undgå stress og barnløshed ?

Det er nemt at sige, ”Slap af”, for som sagt – det kan være stressende at prøve at blive gravid.

Men kun du ved, hvilke former for afstressende virkemidler, der fungerer for dig.

Yoga, mindfulness, meditation, motion, et varmt bad, sagte musik – prøv dig frem og se, om ikke du kan fjerne noget af den stress, du føler.

Prøv at lade være med at gøre det til et kapløb – nyd hinanden og slap af sammen, hyg jer med en god oplevelse, hvad enten det er en aften i byen eller en film i sofaen.

Tænd nogle duftlys, sæt noget god musik på og giv hinanden en blid gang massage. Det er både godt for parforholdet og stressniveauerne.

Og husk, at langt de fleste danske kvinder, der gerne vil have et barn, får et – før eller siden.

Rate this post