Stress påvirker fostrets hjerne

Bekymrer jeg mig for meget?Forskning har vist at hvis moderen stresser under graviditeten kan det påvirke udviklingen af fostrets hjerne – særlig den del af hjernen der har med den følelsesmæssige udvikling at gøre.

I samme forsøg fandt man ud af at påvirkningerne er forskellige hos drenge og piger – ihvertfald hvad rotter angår.

Dette kan være en del af forklaringen på hvorfor mænd og kvinder ikke udvikler de samme psykiske sygdomme, udtaler forskningsleder Katharina Braun fra Magdeburg Universitet i Tyskland.

Drenge og mænd har f.eks. en større tendens til at udvikle ADHD (tidligere kaldet DAMP), hvorimod piger og kvinder oftere udvikler depression.

Braun og hendes kollegers undersøgelser viser, at hvis den gravide bliver stresset i den sidste tredjedel af graviditeten, danner fostret færre nerveforbindelser i de dele af hjernen der styrer følelseslivet.

Forskerne har endnu ikke undersøgt langtidseffekterne på voksne rotter der har været udsat for stress i fostertilstanden, men forskerne regner med at undersøgelserne vil påvise, at stress er en af de mekanismer, der forårsager udvikling af følelsesmæssige sygdomme.

»Tidlige påvirkninger danner spor i hjernen, der kan følge personen for resten af livet«, siger Katharia Braun.

Hvad mener du? Kender du til stress? Har du nogensinde selv været stresset? Skriv en kommentar…

Rate this post