Zikavirus og gravide

Zikavirus og gravideHar du tændt for nyhederne i løbet af den seneste uge, har du uden tvivl hørt om Zikavirussen.

Zikavirussen kan være farlig, hvis du er gravid, fordi den muligvis kan give fosterskader.

Der er kun påvist få tilfælde af virussen i Danmark, og det er hos mennesker, der har været i Sydamerika, hvor virussen florerer.

Der er ingen grund til at frygte Zikavirussen i Danmark, fordi myggen, der spreder virussen ikke lever i Danmark.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at gravide udskyder rejser til Syd- og Mellemamerika.

 

Hvordan spredes Zikavirussen?

Zikavirussen spredes via myg, der stikker en person, der er smittet med virussen og derefter spreder virussen videre til den næste person den stikker.

Virussen kan også smitte gennem seksuel kontakt. Der er påvist Zikavirus i mandligt sæd. Har din kæreste været i Syd- eller Mellemamerika, kan det være en idé at bruge kondom ved sex, for at undgå smittefare.

Kun 20 % af dem, der er smittede med Zikavirus får symptomer, og derfor kan du og din partner, hvis I har været ude at rejse i risiko-områderne, være smittede uden at vide det.

Symptomerne på Zikavirus minder om influenzasymptomer: du kan blandt andet få kvalme og diarré.  Ømhed i led, udslet og røde øjne, kan også være symptomer. Det er en såkaldt mild virus, og den er ikke farlig.

Læs mere om Zikavirussen her.

Problemet med virussen kan opstå, hvis du er gravid. Efter at mange børn i Brasilien og Polynesien er født med hjerneskader, er forskere begyndt at linke hjerneskaden mikrocephali med Zikavirussen, og der forskes på højtryk i øjeblikket for at finde ud af, hvordan det hele hænger sammen.

Læs mere om Zikavirussen og sygdommen mikrocephali her.

 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får symptomer på virussen?

Har du været i et af de udsatte områder for virussen, eller hvis din partner har, bør du være opmærksom på symptomerne. Kontakt din egen læge, hvis du mener, du kan være smittet.

Der findes ingen vaccine mod virussen, men er du først blevet smittet, er du fremover immun over for sygdommen.

Hvis du er gravid og er bange for, at du er blevet smittet med virussen, bør du kontakte din læge med det samme. Det er endnu uklart, om virussen kan skade dit barn og hvordan.

Der er ikke konstateret tilfælde af overførsel af Zikavirus gennem amning.

Har du haft virussen, og gerne vil være gravid, bør du vente med at blive gravid til virussen ikke kan spores i blodet.  Zikavirussen er i blodet i en periode på et par dage til en uges tid. Smitten kan ikke spredes til dit ufødte barn, efter sygdomsperioden.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

Rate this post