Zikavirus og hjerneskade hos nyfødte

Zikavirus og hjerneskade hos nyfødteHvorfor er vi pludselig så optagede af Zikavirussen og sygdommen mikrocephali, der giver hjerneskade hos børn?

Grunden til at alle medier rundt omkring i verden pludselig er blevet optagede af mikrocephali og sygdommens mulige link til Zikavirussen er, at mikrocephali normalt forekommer meget sjældent.

  • I USA forekommer der 2-12 tilfælde ud af 10.000 fødsler.
  • I Danmark er det 1 barn ud af 100.000 fødsler.
  • Sverige melder om et barn om året.

I Brasilien og i Fransk-Polynesien, har man inden for kort tid konstateret et pludseligt stort antal børn, der er født med mikrocephali. Det er meget usædvanligt, og derfor er alarmklokkerne begyndt at ringe hos forskere.

Normalt har Brasilien omkring 500 tilfælde af mikrocephali årligt. Siden oktober 2015 er der konstateret 3.500 tilfælde.

Sygdommen begyndte at vise sig hos nyfødte i Polynesien allerede i 2014, men ingen reagerede på det stigende antal før udbruddet kom i Brasilien i 2015.

Samtidig har forskere observeret at mere end 1,5 millioner mennesker i Brasilien er inficerede med Zikavirussen.

Forskere i Brasilien har konstateret Zikavirus i fostervandsprøver, taget hos kvinder, hvis ufødte børn havde mikrocephali. Samme virus er fundet hos død-fødte og aborterede børn.

 

Hvad er Mikrocephali?

Mikrocephali, også kaldet mikrocefali, betyder ”lille hoved” og er en meget sjælden hjerneskade. Et af kendetegnene ved sygdommen er, at barnet fødes med et meget lille hoved.

Det er selve kraniet, der er lille, og det betyder at barnets hjerne ikke kan udvikle sig. Nogle børn fødes med en meget lille hjerne, og det er kendt, at hjernen kan være helt ned til 25% af normalen.

Mikrocephali kan være noget barnet fødes med, eller som udvikler sig i løbet af barnets første år.

I mere end halvdelen af tilfældene betyder af mikrocephali hjerneskade for barnet, der også har en lavere forventet levetid.

Der er ingen behandling for mikrocephali.

Årsagerne til mikrocephali kan være genetisk betinget, men kan også komme fra infektioner som:

  • herpes
  • toxoplasmose
  • røde hunde
  • skoldkopper.

Rygning, alkohol og narkotika kan også være en medvirkende faktor til, at et foster udvikler mikrocephali.

Læs også om Zikavirus og graviditet.

Hvad skal du være opmærksom på?

Lige nu arbejder forskere rundt omkring i verden på, at finde ud af om der nu også er et klart link imellem Zikavirussen og mikrocephali.

Hvis der er et link, vil forskere også kunne beregne sandsynligheden for, at virus hos en gravid skader fosteret.

Det næste skridt derefter vil være udviklingen af en vaccine mod Zikavirussen.

Det er vigtigt at være opmærksom på virussen og hvis du er gravid, er det vigtigt at du tager nogle forholdsregler, hvis du skal ud at rejse. Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet, at gravide udsætter eventuelle rejser til Syd- og Mellemamerika.

Samtidig er det vigtigt ikke at gå i panik. Virussen kommer ikke til Danmark på samme måde som i Syd- og Mellemamerika. Sygdommen spredes via aedes myggen, der ikke findes i Danmark. De tilfælde af Zikavirussen vi kommer til at se herhjemme, er sandsynligvis hos mennesker, der har opholdt sig i risikoområderne.

Vil du vide mere om Zikavirussen og hvordan den smitter, så læs mere her.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

4/5 - (1 vote)