Gravid – Uge 5

Gravid uge 5

Dette er en utrolig travl uge, for dit barn begynder nu at udvikle sig med en enorm hast.

Fra blot at være celler, starter din baby i denne uge udviklingen af langt de fleste vigtige organer i sin krop – og udviklingen går hurtigt.

Alle organerne bliver nemlig i høj grad udviklet mellem uge 4 og 10 af din graviditet.

Din baby i uge 5

Fostret måler nu 2-3 mm.

Hvad der før var en rund klump af celler, er nu blevet aflang, og det er i denne uge muligt at se både hoved og hale. Din baby ligner altså mere en haletudse end et menneske, men det bliver heldigvis ikke ved med at være sådan.

Centralnervesystemet, lever, nyrer, muskler og knogler begynder at udvikle sig, og din babys hjerne og rygmarv begynder at blive dannet.

Hjertevæggen af din babys hjerte begynder at forme sig, og det mikroskopiske hjertet begynder at slå sine første slag omkring slutningen af denne uge. Oftest vil det dog ikke være muligt at høre for dig før omkring uge 10 af din graviditet.

Din krop i uge 5

Det er højst sandsynligt i denne uge, at du finder ud af at du er gravid. Du har misset din menstruation, og en graviditetstest har bekræftet, at du er gravid.

Tillykke!

Det er moderkagen, der udskiller graviditetshormonet hCG (humant choriongonadotropin), hvilket kan måles i en urinprøve.

Hvis du ikke er helt sikker, så tag en test igen i næste uge, hvor koncentrationen af hCG er meget højere.

Er du gravid, så kontakt din læge med henblik på det videre forløb.

Hvis du ikke fik symptomerne i sidste uge, er der sandsynlighed for at du begynder at mærke det i denne uge.

Mange gravide begynder fra uge 5 at registrere flere tisse-ture, øget træthed og ændringer i brysterne.

Morgenkvalme og opkast plejer først at vises sig i de kommende uger, men det er ikke unormalt, hvis du oplever det allerede nu.

Læs også:

3.7/5 - (45 votes)