Har du talt dage i månedsvis for at vide, hvornår du havde ægløsningsperiode, eller har du lige besluttet at blive gravid? Uanset hvad, kan usikkerheden være næsten ulidelig. Læs mere i vores artikel her om graviditetstest.
Vi fortæller, hvor tidligt i forløbet du kan tage en graviditetstest og få et pålideligt resultat.
Graviditetstest: hvor tidligt kan jeg tjekke, om jeg er gravid?
I princippet kan du selvfølgelig tage en graviditetstest, lige når du vil.
Men hvis du vil have så sikkert et resultat som muligt – op til 99,9% – er det en god ide at vente til efter, din menstruation er udeblevet.
Uanset om du får foretaget en test hos din læge, eller du køber en hjemme-graviditetstest, er det det samme, de måler.
Det er et hormon, der hedder HCG, også kaldet graviditetshormon, og det dannes, når et befrugtet æg sætter sig fast i din livmoder.
Mængden af HCG øges drastisk i starten af din graviditet, så der er bedre chance for at måle niveauet efter et lille stykke tid.
Hvis du allerede tager testen f.eks. en uge efter, du mener undfangelsen kan være sket, kan der godt være lidt HCG i din urin, men koncentrationen er ofte ikke stor nok til at blive vist på testen.
Desuden kan du også få et falsk positivt resultat, hvis du tager testen for tidligt.
Omkring 50% af alle befrugtede æg udstødes nemlig af kroppen i de første 6 uger, så jo længere, du kan holde ud at vente, jo mere nøjagtigt resultat får du.
Når det er sagt, er de fleste moderne graviditetstests så gode, at de kan give et korrekt resultat op til 3-4 dage, før du venter din næste menstruation.
Sandsynligheden for et næsten 100% korrekt resultat øges, hvis du venter til et par dage efter at din næste menstruation skulle være startet.
Positiv graviditetstest, hvor tidligt i graviditeten er jeg henne?
Hvis du tager din graviditetstest lige efter, at din menstruation skulle være startet, er der sandsynlighed for, at fosteret er to uger gammelt.
Et æg kan kun blive befrugtet, hvis det er blevet frigjort fra æggestokkene, og det sker ved ægløsningen, omkring 14 dage efter den første dag af din sidste menstruation.
Når først ægløsningen er sket, er der et vindue på cirka 12-24 timer, hvori det skal befrugtes, for at du kan blive gravid.
Sæd kan leve op til cirka syv dage inde i din krop, så selv om du har haft samleje flere dage inden din ægløsning, kan du blive gravid.
Selvom du ved, hvornår du sidste havde ubeskyttet sex, kan befrugtningen altså reelt være sket flere dage senere.
Lægen beregner, hvor langt du er henne, regnet fra første dag i din sidste menstruation, så det er ikke helt det samme som fosterets alder. Men det er den beregning, der bruges i relation til de 40 ugers graviditet. Når du er blevet skannet første gang, kan du få rykket din terminsdato ud fra den.
Lige nu kan du selv gå ud fra hvornår den første dag i din sidste menstruation var – og regne derfra.