Lægebesøg med baby efter 1 år

Lægebesøg med baby efter 1 årEfter den lille ny er kommet til verden, er der indlagt lægebesøg og besøg af sundhedsplejersken, som man ret præcist kan følge igennem det første år.  Når 1 år er gået, så er dit barn kommet så langt i sin udvikling, at der nu skal gå et helt år, før du skal til læge med barnet igen.

Faktisk er den lille ikke længere helt så lille, for ved det fjerde lægebesøg, er barnet fyldt 2 år.

Lægebesøg med baby efter det første år

Lægebesøgene er lagt således, at der foretages et check-up af barnet, når det er 2, 3, 4 og 5 år. Det er dig selv, der skal sørge for at bestille tid hos lægen.

  • 2 år – Højde og vægt, motorik, sprogudvikling
  • 3 år – Højde og vægt, synsprøve
  • 4 år – Højde og vægt, høreprøve
  • 5 år – Højde og vægt, børnesygdomme.

Efter de første mange lægebesøg i løbet af barnets første år, er der sket en enorm udvikling med dit barn, i forhold til selvstændighed og kommunikation. Dit barn vil udvikle sig fra at være 100 % afhængig af dig, til at kunne sidde selv og lege, og kravle og gå. Barnet begynder at tale og kan kommunikere, hvilke behov det har for mad, drikke, ren ble osv.

Derfor er det også naturligt, at der ved lægebesøgene fokuseres på nogle andre ting end tidligere. Der bliver dog igen set på højde og vægt, som du har været vant til, ved de foregående undersøgelser.

Barnets motoriske udvikling ses der også på, og om muskler og krop udvikler sig, som de skal. Lægen ser for eksempel på, om barnet kan gå rigtig og træder rigtigt på foden. Ved 3 års alderen bliver synet testet, og ved 4 års alderen ser lægen på, om hørelsen er som den skal være. Ved 5 års alderen er det normalt, at lægen kigger på om barnet har haft de sædvanlige børnesygdomme.

Generel trivsel er også et emne ved alle undersøgelser, og har du spørgsmål til, hvordan du skal håndtere nogle bestemte situationer, så er dette et forum, hvor du kan få hjælp. Spørgsmål om mad, opdragelse, søvn og så videre er også helt almindelige at tale med lægen eller sundhedsplejersken om.

Har du behov for lægebesøg i mellem de fastsatte besøg, hvis barnet er sygt eller du er bekymret for noget, så kan du altid ringe til din læge og få en tid, eller kontakt sundhedsplejersken, hvis du har spørgsmål til dit barns trivsel.

Du kan læse om de forudgående lægebesøg her:

Første lægebesøg med baby

Andet lægebesøg med baby – 5 måneder

Tredje lægebesøg med baby – 12 måneder 

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (4 votes)