Tredje lægebesøg med baby – 12 måneder

Tredje lægebesøg med baby - 12 månederBaby har været i familien i et helt år, og udviklingen har været enorm. Nu er det tid til det tredje lægebesøg med baby.

Fra at have bragt et lille bitte spædbarn, der var helt hjælpeløst hjem fra fødegangen til at have en dejlig dreng eller pige på et år, er en kæmpe forskel.

Alene på et år er der sket både en kropslig forandring og i særdeleshed en mental udvikling, der betyder, at det lille hjælpeløse spædbarn nu er blevet et lille væsen med en stor personlighed.

Sådan foregår det tredje lægebesøg

Det trejde lægebesøg har, ligesom det første og det andet, fokus på flere aspekter af dit barns udvikling. Både barnets fysiske udvikling og udviklingen af finmotorikken kigges der blandt andet på.

De ting lægen ser på er også:

  • Kan barnet gribe og holde på en kop og ske
  • Kan det måske klappe og vinke
  • Står barnet op, og kan det selv rejse sig op, måske er det allerede begyndt at gå
  • Kan barnet kravle

Er dit barn vokset som det skal inden for de normal vækstkuver? Og her tænkes der både på vægt og på højde. Samtidig måles det om hovedet også vokser som det skal.

Hvordan er dit barns muskulatur? Får det nok bevægelse og aktiviteter, der udvikler og stimulerer brugen af muskler og sener.

Hvordan er dit barns mentale udvikling? Det kan man for eksempel aflæse, ved at høre om barnets pludren har udviklet sig, og måske kan det forme enkelte ord. Man ser også på om der er god øjekontakt og om barnet viser nysgerrighed.

Hvordan er madmønstret? Måske spiser dit barn fast føde samtidig med flaske eller bryst. Der vil også blive talt om, om dit barn sover igennem, eller om det vågner og fortsat skal have mad, eller om en sut kan få barnet til at sove videre.

Samtale med forældrene

Som ved de to foregående besøg, vil der også denne gang være en samtale med jer forældre omkring udviklingen, og hvilke ting I skal være opmærksomme på fremover.

Passes barnet stadig hjemme hos mor eller far, eller er det begyndt i vuggestue, så kan der være nogle ting i forhold til separationen fra barnet og den nye hverdag, der kan være værd at tale om.

Der tales også om barnets ernæring og vitaiminer og måske om at slippe flasken helt.  Selvom I løbende har møder med sundshedsplejersken, vil nogle af de emner I taler om være de samme. Blandt andet vil lægen typisk også tale om begyndende tandpleje.

Selvom lægebesøgene hos jeres egen læge er inddelt i tre besøg inden for det første år, skal I naturligvis altid kontakte lægen eller sundhedsplejersken imellem besøgene, hvis I har nogle spørgsmål eller er i tvivl om noget.

Du kan også læse om det første lægebesøg ved 5 ugers alderen og det andet lægebesøg ved 5 måneders alderen.

Indlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

 

5/5 - (6 votes)