Moderkagebiopsi – Hvad er det?

Moderkagebiopsi - Hvad er det?Hvis din første scanning og doubletest viser, at der er høj risiko for, at dit barn lider af f.eks. Downs Syndrom, kan du få vished ved at få foretaget en moderkagebiopsi eller en fostervandsprøve.

Begge prøver kan fortælle dig med meget høj sandsynlighed, om dit barn vil blive født med en alvorlig kromosomfejl.

Fostervandsprøven foretages efter uge 15, mens moderkagebiopsien kan foretages allerede fra graviditetens 11. uge.

Men hvordan foretages den, og hvad indebærer det?

Det ser vi på her.

Hvad er en moderkagebiopsi?

Som navnet antyder, er en moderkagebiopsi en udtagning af væv fra din moderkage.

En moderkagebiopsi kaldes også en Chorionvillussampling, eller CVS.

Moderkagen indeholder information om dit barns genetik og en test af dens væv afgøre derfor med stor sikkerhed, om dit barn har kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Selve proceduren tager kun få minutter, og der er ikke engang brug for lokalbedøvelse.

Du bliver scannet, så lægen kan se, hvor din moderkage og din baby ligger, og herefter føres en nål ind gennem maveskindet og ind i livmoderen.

Så suger nålen en lille smule væv ud af moderkagen, som så analyseres.

Der går 2-3 uger, før du får fuldt svar på prøven, men du får svar i løbet af et par dage mht. Downs Syndrom og andre alvorlige kromosomrelaterede sygdomme.

Hvornår skal jeg få taget en moderkagebiopsi?

Moderkage- eller fostervandsprøver tilbydes, hvis din nakkefoldsscanning og doubletest tilsammen har påvist en forhøjet risiko for Downs Syndrom.

Du får den også tilbudt, hvis du tidligere har født et barn med kromosomfejl eller rygmarvsbrok, eller hvis du eller barnets far har en kromosomfejl.

Endelig kan prøven også bruges til at konstatere arvelige sygdomme som f.eks. cystisk fibrose, så hvis I har sådanne sygdomme i familien, vil du givet få tilbuddet.

Du har sikkert hørt, at der er en risiko for spontan abort, når du får foretaget undersøgelser som disse.

Normalt anslås risikoen til ½ – 1% – omkring det dobbelte, hvis du venter tvillinger. Men andre undersøgelser tyder på, at den er lavere.

Det er vigtigt, at du tager den med ro efter undersøgelsen. Du skal tage fri fra arbejde den dag, og måske endda dagen efter.

Selv om der måske er en lille forøget risiko for abort, vil de fleste vælge at få foretaget en moderkagebiopsi eller fostervandsprøve, hvis det anbefales.

2.7/5 - (4 votes)