Ufrivillig barnløshed, eller infertilitet, er noget 1 ud af 5 oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv.
Der er flere muligheder for at behandle infertilitet, alt efter hvor problemet ligger – om det skyldes nedsat sædkvalitet, ægløsningsforstyrrelser eller andet.
Under visse omstændigheder tilbydes reagensglasbehandling, også kaldet IVF.
Her er lidt mere information om behandlingen.
Hvornår kan jeg få reagensglasbehandling?
Insemination med hans oprensede sæd – IUI-H – er den hyppigst anvendte infertilitetsbehandling her i landet.
Hvis I har prøvet IUI-H mindst tre gange uden held, og der ikke er andre forklaringer på jeres barnløshed, kan I blive tilbudt reagensglasbefrugtning.
Det gælder også, hvis I uden held har forsøgt jer med insemination med donorsæd mindst seks gange.
Endelig kan IVF tilbydes, hvis dine æggeledere er beskadiget, eller du har ægløsningsforstyrrelser, som har forhindret dig i at blive gravid indtil nu.
Når først det er aftalt at prøve med reagensglasbefrugtning, påbegynder du typisk hormonbehandlinger for at stimulere dine æggestokke, så du udvikler flere modne æg ad gangen.
Hormonbehandlingen foregår med næsespray og/eller indsprøjtninger.
Hvordan foregår reagensglasbefrugtning?
Når der er mindst tre ægblærer i æggestokkene, får du en indsprøjtning med et ægløsnende middel, og 36 timer senere sker så udtagningen af æggene.
Æggene høstes fra dine æggestokke ved at suge ægblærerne tomme. Du er vågen under proceduren, men du får noget smertestillende, så det ikke gør ondt.
Klinikken eller hospitalet opbevarer så de udtagne æg i et varmeskab, og den næste morgen skal din partner eller mand aflevere en sædprøve.
Laboratoriet befrugter de udtagne æg med den afleverede sæd. Der tilsættes ikke mindre end ca. 100.000 sædceller til hvert æg!
Teknologien er så veludviklet, at der normalt er succes med at befrugte 60% af de udtagne æg.
De befrugtede æg dyrkes så i en inkubator – tænk rugekasse, ligesom den man anvender til kyllinger – og to dage senere kan laboratoriet se, om der er æg, der har delt sig og er blevet til embryoner.
Nogle dage efter udtagningen kommer du så ind, og de befrugtede æg lægges op i din livmoder via livmoderhalsen.
Du har mulighed for at forøge dine chancer ved at få lagt flere æg op – det er derfor, mange kvinder, der behandles med IVF får mere end et barn.
De gode, befrugtede æg, der ikke lægges op, kan nedfryses til senere brug.
Efter oplægningen behandles du med hormoner, der støtter graviditeten.
Hvad er chancerne med reagensglasbefrugtning?
Reagensglasbefrugtning er mere almindeligt, end de fleste tror. Faktisk fødes 4-5% af børn i Danmark efter behandling med IVF.
Gennemsnitligt resulterer en enkelt IVF-behandling i graviditet i 40% af tilfældene. Chancen er højere, jo yngre kvinden er.
Du kan selvfølgelig prøve flere gange.
Det kan være ret stressende at gennemgå dette forløb, men hvis du ikke kan blive gravid på anden måde, er det godt, der findes reagensglasbefrugtning.