Hormonbehandlinger – Hjælp til at blive gravid

Hormonbehandlinger - Hjælp til at blive gravid9 ud af 10 par i den fødedygtige alder bliver gravide inden for et år, hvis de jævnligt dyrker sex og ikke bruger prævention.

Men nogle gange er det ikke så nemt.

En del par har fertilitetsproblemer af den ene eller anden grund og må derfor ty til hjælp for at øge deres chancer for at få et barn sammen.

Cirka hvert 12. barn i Danmark kommer til verden ved hjælp af en eller anden fertilitetsbehandling.

Der findes adskillige behandlingsmetoder, der øger chancen for at blive gravid.

Her ser vi på hormonbehandlinger.

 

Hvornår bruges hormonbehandlinger?

Der kan være flere grunde til infertilitet. En af de hyppigste er ægløsningsforstyrrelser, som igen kan have flere årsager.

De mest almindelige er PCOS (Polycystisk ovarie syndrom), et lavt niveau af kønshormoner eller begyndende overgangsalder.

Hvis du har ægløsningsforstyrrelser, og du uden held har prøvet at blive gravid i en længere periode (typisk to år), kan din læge starte dig på behandling med hormonregulerende medicin.

Det mest anvendte stof hedder clomifen, og dets funktion er at øge dannelsen af det hormon, der stimulerer dannelsen af æg i dine æggestokke.

Det er det samme stof, der bruges, hvis du bliver insemineret med din partners sæd (IUI-H behandling).

Men der findes andre hormoner, der stimulerer dannelsen af æg samt forbereder din organisme på ægløsning, alt efter din fertilitetslæges eller gynækologs præferencer og dit behov.

Nogle får du som tabletter, nogle som næsespray og andre som indsprøjtninger.

Hvis I stiler mod reagensglasbefrugtning, vil du typisk få næsespray eller indsprøjtninger i en periode inden for at stimulere æggestokkene.

Hvad er virkningen af hormonbehandlinger?

Den tilsigtede effekt af hormonbehandlinger er at stimulere dine æggestokke til at modne dine æg (som jo allerede eksisterer som æg-embryoer) til brug for befrugtning.

Fordi du typisk får en dosis, der stimulerer 1-2 æg om måneden, er der op til 30% chance for at det resulterer i tvillinger, alt efter hvilket hormon, du får.

Derudover kan du få nogle bivirkninger af hormonbehandlinger. Træthed, udflåd, humørsvingninger, hovedpine og udspilet mave er  normale bivirkninger.

Bivirkningerne er alle midlertidige. Der er ingen tegn på, at hormonbehandlinger har langtidsvirkende effekt.

Rate this post