Oppustet mave gravid

Oppustet mave gravidDer sker meget i din krop, fra det øjeblik, et befrugtet æg sætter sig fast og begynder rejsen mod livet. Nogle ting er mere behagelige end andre… Læs mere om oppustet mave her.

Noget, næsten alle gravide oplever, er en følelse af oppustethed – den der ”spist for meget” fornemmelse.

Men hvorfor er oppustet mave en gravid kvindes typiske symptom, og hvad kan du gøre ved det?

Det ser vi nærmere på her.

 

Hvorfor oppustet mave som gravid

Lige så snart du bliver gravid, begynder din krop at producere masser af hormoner – her specielt Relaxin og progesteron, der arbejder sammen for at gøre dine led og muskler mere fleksible og afslappede, så din krop bedre kan håndtere fødslen.

Det betyder så også, at din mave-tarmkanal slapper af, hvilket nedsætter din fordøjelse, så næringsstofferne fra din mad går i blodet og dermed til din baby.

Det er den gode nyhed. Den dårlige er, at dette også ofte giver oppustet mave som gravid.

Og ikke bare oppustet mave – den der tunge, gurglende, overfyldte fornemmelse, der faktisk kan volde en del ubehag.

Du må nok indse, at din oppustede mave nok ikke bliver bedre under graviditeten, efterhånden som din livmoder bliver større og trykker på dit mavetarmsystem.

Til gengæld er det godt at vide, at din baby ikke lider noget som helst ubehag. Han eller hun ligger og hygger sig til tonerne af din mavegurglen.

 

Hvad kan jeg gøre ved oppustet mave som gravid?

Faktisk kan du gøre noget for at formindske ubehaget ved oppustet mave som gravid. Ligesom du ville gøre, hvis du ikke var gravid, skal du bare sørge for at spise mindre måltider, så du ikke overbelaster din fordøjelse.

Seks små måltider om dagen er meget bedre end tre store.

Det er også en god idé at drikke masser af vand, så du undgår forstoppelse. Det kan nemlig gøre generne ved oppustet mave værre.

Tænk også over, hvad du spiser. Prøv at undgå madvarer som kål, bønner, dybstegt kød, løg, fuldkornsprodukter, eller hvad der nu normalt giver dig luft i maven.

Sodavand, der indeholder majssirup med højt fructoseindhold bør du også styre udenom. Hverken boblerne eller fructosen gør dine symptomer nogen tjenester.

Der er nogen, der siger, det er godt at drikke af et glas, ikke af flasken eller med sugerør, og selvfølgelig bør du ikke drikke for hurtigt.

Det er altid godt at spise langsomt og tage sig tid til at tygge maden, specielt hvis du har oppustet mave som gravid. Prøv at spise i stilhed, så du ikke får luft ind på den måde.

En gåtur er godt for dig på mere end én måde. Sæt gang i systemet, og det sætter også din fordøjelse i gang på en sund måde.

Og så det rigtigt gode: Slap af. Hvis du er stresset eller anspændt, kan du komme til at sluge luft ned i maven, hvad enten du er i gang med at spise eller ej.

Og det er da meget rart at have en undskyldning for at tage en slapper, er det ikke?

Oppustet mave gravid
3.8 (75%) 4 Stemmer